Omgaan met ADHD

Iedereen heeft wel eens in de klas gezeten met een kind die net iets meer aandacht vroeg dan de rest. Net wat meer lawaai maakte, dingen -al dan niet expres- kapot maakte, of alles met veel bombarie moest uitvoeren. Misschien ken jij niet zo’n klasgenoot, maar bén je die klasgenoot. Is het niet alleen om jou heen heel erg druk en onoverzichtelijk, maar lijkt het vooral in jouw lijf en hoofd een grote warboel. Is jouw over matigheid aan energie niet simpel opgelost door een rondje te gaan rennen om het gebouw? Of wanneer je wel eens rustig op je stoel zit maar het je gewoon écht niet lukt om je te concentreren op dat gene wat wordt gezegd? Dan kan er misschien wel sprake zijn van ADHD.

Verschil tussen jongens en meiden

Net als bij oneindig veel andere zaken, werken de dingen niet bij jongens en meiden niet hetzelfde. Zo ook niet bij ADHD. Waar de welbekende drukte vaak één van de kenmerken is bij jongens, wil het bij meiden nog regelmatig wat langer duren voordat de diagnose ADHD kan worden gesteld. Een aantal kenmerken bij vrouwen zijn juist wat meer naar binnen gekeerd. Denk hierbij aan dromerigheid of een slecht zelfbeeld wat kan resulteren in een gevoel van nergens bij horen en depressie.

Het begint bij begrip

Voor diegene met ADHD en – niet minder belangrijk – de omgeving van deze persoon, is het goed om te weten hoe het werkt in het hoofd en lijf van iemand met ADHD. Begrip is de eerste stap naar het leren omgaan met (iemand met) ADHD. Zodra je namelijk weet op welke manier alle omgevingsprikkels worden waargenomen en verwerkt, kan er vanuit daar gekeken worden naar oplossingen om het best om te kunnen gaat met verschillende situaties die lastig kunnen zijn (in het contact met iemand) met ADHD.

Als eenmaal begrip heeft plaatsgevonden, kan er worden gekeken naar de grote hoeveelheid positieve kanten van ADHD, want ook die zijn er in overvloed.