Boeken van Jan Terlouw | Oorlogswinter, Pjotr en Koning van Katoren

Wie is er niet groot geworden met de boeken van Jan Terlouw? Boeken als ‘Oorlogswinter’, ‘Briefgeheim’ en ‘Koning van Katoren’ zijn nog steeds populair, ondanks het feit dat ze meer dan 40 jaar geleden zijn gepubliceerd. De schrijver van deze iconische boeken is Jan Terlouw, die naast een befaamd schrijver ook geen onverdienstelijk politicus is geweest.

Hongerwinter

Jan Terlouw werd op 15 november 1931 geboren in het Overijsselse plaatsje Kamperveen. De vader van Terlouw was predikant van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk. Tijdens de Tweede wereldoorlog woonde het gezin in Weezep. Deze periode heeft een grote indruk gemaakt op de jonge Terlouw. Naast dat er Duitse legerofficieren waren ingekwartierd in hun huis, zag hij ook hoe een klasgenootje werd gedeporteerd naar een vernietigingskamp en maakte hij bombardementen mee. Tijdens de hongerwinter probeerde hij zoveel mogelijk de uitgehongerde mensen te helpen die langs hun huis trokken.

Politieke carrière

Na de oorlog behaalde de jonge Terlouw zijn HBS-diploma en ging hij wis- en natuurkunde studeren in Utrecht, en behaalde in 1956 zijn doctoraal. In de eerste instantie werkte Terlouw na zijn afstuderen als wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van kernfysica. Maar nadat hij in 1967 lid werd van D66, werd hij actief in de Utrechtse gemeentepolitiek. Nadat hij fractievoorzitter was geworden in de Utrechtsegemeenteraad stelde hij zichzelf ook verkiesbaar voor de landelijke kieslijst en kwam in 1971 in de Tweede Kamer. Tijdens het kabinet Van Agt II werd Terlouw vicepresident en minister van Economische zaken.

Geëngageerd schrijverschap

Al voor zijn politieke carrière ontbloeide ook het schrijverschap van Terlouw. Elke avond vertelde Terlouw een zelfbedacht verhaal aan zijn kinderen. Zijn vrouw moedigde hem aan om deze verhalen op te schrijven en te publiceren. In 1970 werd ‘Pjotr’, zijn eerste jeugdroman, gepubliceerd. Later volden de nog steeds populaire jeugdromans als onder andere ‘Koning van Katoren’, ‘Oorlogswinter’, ‘Briefgeheim’ en ‘Oosterschelde Windkracht 10’ waar hij meerdere malen de Gouden Griffel voor ontving. Zijn boeken kenmerken zich door jeugdige hoofdpersonen die door kritisch denken problemen kunnen oplossen, en vallen onder de categorie geëngageerde jeugdliteratuur. Terlouw schreef naast de bekende jeugdboeken ook fictie en non-fictie voor volwassenen zoals ‘De Derde Kamer’.