Boeken van Hanna Bervoets | Alles Wat Er Was, Efter, Fuzzie

Hanna Bervoets is een Nederlandse schrijver, columniste en scenarioschrijver. Ook tekent ze zelf de opzet voor haar boekomslagen. Wie is deze getalenteerde dame?

Journalistiek en Research

Hanna Marleen Bervoets werd op 14 februari 1984 geboren in Amsterdam. Na haar middelbare school volgde ze de opleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna volgde ze aan dezelfde Universiteit ook nog een duale masterstudie Journalistiek en Research die ze in 2008 afrondde.

Opstaan, aankleden, niet doodgaan

Al tijdens haar studie schreef Bervoets filmrecensies en columns voor het Amsterdamse stadsmagazine NL20. Na haar afstuderen ging ze ook aan de slag voor Elsevier, NRC en De Correspondent. In 2009 begon ze met columns te schrijven voor de Volkskrant, met name over technologie en media. De columns die ze schreef voor de Volkskrant tussen 2009 en 2015 werden gebundeld in drie verschillende publicaties, ‘Leuk zeg doei’ in 2010, ‘Opstaan, aankleden, niet doodgaan’ in 2013 en in 2015 kwam ‘En alweer bleven we ongedeerd’ uit.

In 2010 debuteerde Bervoets als toneelschrijver met het stuk ‘Roes, en een jaar later schreef ze haar eerste televisiefilm scenario voor ‘Bowy is binnen’.

Welkom in het rijk der zieken

In 2009 kwam haar eerste roman uit, met de titel ‘Of Hoe Waarom’ waarvoor ze de ScriptPlus HvA Debutant van het Jaar prijs won. Haar tweede roman ‘Lieve Celine’ over een zeer toegewijde Celine Dion fan werd zelfs verfilmd. Een terugkerend thema in haar werk is de medische wetenschap. ZO schreef ze bijvoorbeeld over de AIDS-crisis in haar roman ‘Ivanov’ uit 2016. Haar laatste boek ‘Welkom in het rijk der zieken’ gaat over mensen die chronisch ziek zijn. Bervoets weet waar ze over schrijft, want ze heeft zelf het EDS-syndroom. Het viel haar op dat boeken over ziekte een vast patroon doorlopen. Iemand krijgt een diagnose, er volgt een ziekbed en daarna of genezing of de dood. Maar dat patroon werkt niet bij een chronische ziekte, en met haar boek wilde ze onderzoeken hoe een verhaal te maken over iets dat constant blijft.