Boeken van Geert Mak | De Eeuw Van Mijn Vader, In Europa en Grote VerwachtingEN

Op 4 december 1946 werd Geert Ludzer Mak geboren in Vlaardingen. Mak is bekend als journalist en schrijver. Hij is getrouwd met Mietsie Ruiters waarmee hij samenwoont in zowel Amsterdam als Friesland.

Jeugd en achtergrond

Zijn jeugd bracht hij door in Leeuwarden en volgde hier tevens zijn middelbare onderwijs aan het Gereformeerd Gymnasium. Hierna, in 1965, ging hij rechten en sociologie studeren aan de Universiteit in Utrecht. Een deel van zijn studieperiode, 1970 tot 1972, werkte hij bij de Pacifistisch Socialistische Partij als fractiemedewerker in de Tweede Kamer. Daarna gaf hij tot 1975 les op de Universiteit van Utrecht in staatrecht en vreemdelingenrecht. Zijn journalistencarrière begon pas in 1975.

Loopbaan

In de periode 1975 tot 1985 werkte Mak als eindredacteur van De Groene Amsterdammer. Mak hield zich hoofdzakelijk bezig met de onderwerpen stedelijke problematiek en immigratieproblematiek. Bij het NRC Handelsblad werkte hij vanaf 1985 als stadredacteur. Bij de VPRO-radio maakte Mak veel reisreportages hij als buitenlandredacteur. In ditzelfde jaar schreef Mak ook zijn eerste boek The Amsterdam Dream. Mak schreef non-fictief en schreef ook veel essays en artikelen over stedelijke en bestuurlijke zaken. In 1990 was Mak een van de medeoprichters van het non-fictietijdschrift Atlas  en het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten. Hierna stortte Mak zich volledig op het schrijverschap. Het werk van Mak bestond voornamelijk uit een combinatie van historische non-fictie en reisverhalen.

Een greep uit de prijswinnende boeken

Mak heeft vele boeken geschreven en schrijft tot op heden nog steeds. Het bekendste en populairste boek van Mak verscheen in 1999. Het boek De Eeuw van Mijn Vader gaat over de geschiedenis van Nederland en Maks eigen familie. Dit boek werd bekroond met de Trouw Publieksprijs. Voor In Europa kreeg Mak de NS Publieksprijs in 2004. Zijn recentste prijzen zijn de Gouden Ganzenveer in 2015, de Comeniusprijs in 2016 en de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds in 2017.