Boeken van Arnon Grunberg | Blauwe Maandagen, Fantoompijn en Tirza

Arnon Grunberg staat bekend als het ‘enfant terrible’ van de Nederlandse literatuurwereld. De schrijver neemt zich geen blad voor de mond en zijn kritische blik laat hij met enige regelmaat over de wereld om hem heen gaan, waarbij hij zichzelf en zijn naasten ook niet spaart. Wie is deze getalenteerde schrijver die bijna aan de lopende band succesvolle romans schrijft?

Traditioneel Joodse opvoeding

Arnon Grunberg werd op 22 februari 1971 geboren in Amsterdam. Zijn ouders die uit Berlijn kwamen en van Joodse afkomst waren, hebben beiden de Tweede Wereldoorlog overleefd. Zijn moeder was één van de passagiers op de Duits-Joodse vluchtelingen boot de St. Louis, die eerst in Cuba en vervolgens in de Verenigde Staten asiel zocht, maar na weigering in beide landen terug moesten keren naar Europa. Ze overleefde Westerbork en Auschwitz, naar eigen zeggen omdat de Duitsers van haar gecharmeerd waren. Zijn vader overleefde de oorlog door onder te duiken op verschillende schuiladressen. Samen met zijn oudere zus kreeg Grunberg een traditionele Joodse opvoeding. Zijn zus vertrok op haar 19e naar Israël en leidt nu een orthodox leven in één van de bezette gebieden, maar Grunberg daarentegen nam na zijn jeugd afstand van het geloof.

Koningin Frambozenrood

In de eerste instantie wilde Grunberg acteur worden, en speelde zelfs de hoofdrol in een korte film van de regisseur Cyrus Frisch. Maar hij werd tot zijn teleurstelling niet toegelaten tot een toneelopleiding. Hij schreef wel een toneelstuk getiteld ‘Koningin Frambozenrood’, in opdracht van het Amsterdam Fonds voor de Kunsten. Dat bleken zijn eerste schreden op weg naar een succesvol auteur, want in 1994 bracht hij zijn eerste roman uit bij de uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, met de titel ‘Blauwe Maandagen’. Deze autobiografische roman werd meteen een internationaal succes, en werd bekroond met onder andere de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor.

Fantoompijn

Na zijn debuutroman heeft de schrijver een enorme productie ten toon gespreid. Zijn inmiddels zeer omvangrijke oeuvre omvat onder andere bekroonde titels als ‘Fantoompijn’, ‘Tirza’ en ‘De Asielzoeker’. De boeken van Grunberg kenmerken zich door zware onderwerpen die hij op een bijna slapstickachtige wijze beschrijft. Hij maakt gebruikt van bizarre dialogen en wonderlijke metaforen. Grunberg heeft ook boeken gepubliceerd onder het heteroniem Marek van der Jagt, waaronder ‘De geschiedenis van mijn kaalheid’ die bekroond werd met de Anton Wachterprijs.