Boeken van Abdelkader Benali | Bruiloft aan zee, De langverwachte & De Weekendmiljonair

Abdelkader Benali is een bekende schrijver en tv-presentator die je waarschijnlijk kent van zijn debuutroman ‘Bruiloft aan zee’.

Vlucht in de boeken

Abdelkader Benali werd op 25 november 1975 geboren in Ighazzazen, een dorpje in het Rif gebied in Marokko. OP vierjarige leeftijd verhuisde hij met zijn moeder en zus naar Nederland, waar zijn vader net een slagerij was begonnen. Hij groeide op in Rotterdam-west, in een zijstraat van de Vierambachtsstraat. ZIjn ouders hadden het niet makkelijk met de transitie van een agrarisch dorp naar de grote stad, wat leidde tot een wat angstige en argwanende houding ten opzichte van de nieuwe wereld. Om de beklemmende sfeer thuis te ontvluchten dook de jonge Benali de boeken in.

De schrijver en de stad

Al snel verschijnt zijn eerst publicatie, want hij was pas 21 toen zijn debuutroman uit 1997 kwam met de titel ‘Bruiloft aan zee’. Het boek werd goed ontvangen en Benali kreeg voor zijn debuut de Geertjan Lubberhuizenprijs toegekend. Hij begon ook met het schrijven van artikelen en recensies voor onder andere ‘Algemeen Dagblad’, ‘De Volkskrant’, ‘De Groene Amsterdammer’ en ‘Vrij Nederland’. Naast het schrijven van boeken schrijft Benali ook toneelstukken en gedichten. In 2010 presenteerde Benali ‘De schrijver en de stad’, een programma van de NPS, gevolgd door ‘Benali boekt’ in 2011 waarin hij verschillende schrijvers interviewt.

Berichten uit een belegerde stad

In 2002 verscheen Benali’s tweede roman met de toepasselijke titel ‘De langverwachte’. Dit werk werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs. In de boeken van Benali zijn migratie en sport zijn twee regelmatig terugkerende thema’s. Daarbij put de schrijver ook uit zijn eigen ervaringen. In 2006 raakte de schrijver onbedoeld verzeild in een oorlog toen hij in Libanon was. Op het weblog van ‘Vrij Nederland’ berichtte hij dagelijks over de situatie daar. Zijn ervaringen beschreef hij later in zijn boek ‘Berichten uit een belegerde stad’.